1997 Plymouth Breeze P0171 - TCCoA Forums

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 12:18 PM Thread Starter
PostSlut
 
_95badbird's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Spring Texas
Age: 36
Posts: 13,594
1997 Plymouth Breeze P0171

buddy got a this car recently, 97 plymouth breeze, 2.0L.
anyway, getting a p0171.
so far i have verified good fuel pressure with and without load.(47-49 psi).

we changed the plugs, cause they were black!
changed wires
oil change
replaced the pcv hose(it was dry rotted).

next things i'm going to check are vacuum leaks, and do a map sensor check(i don't think this car has a MAF).

everything i have read up on, people say it could be the up stream 02 sensor.
i don't think so......

what are yalls thoughts on this?

Nick......................I'm back!!!
May you fly low and fast
rest in peace JL
_95badbird is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 01:12 PM
PostWhore
 
96PRLBRD's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Somewhere
Posts: 1,088
I would check for vacuum leaks next, there's a chance it's the sensor, but I'd say more likely is a vacuum leak. http://www.obd-codes.com/p0171

1996 Ford Thunderbird LX - 80K miles, 4.6L Auto, 2nd owner
Mostly stock except for tint, stereo, SC ground effects, and wheels/tires
--> My most recent pics <--
I'm documenting some of my MN12 stuff @ MN12Tech.com
- Door Hinge/Bushing Replacement
- Ford 4.6L Vacuum Hose Replacement How-To
- T-Bird DIY Cheap Headlight Restoration
- Multifunction Switch Replacement
96PRLBRD is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 01:21 PM
Seasoned PostWhore
 
Join Date: May 2003
Location: Tinton Falls, NJ
Age: 33
Posts: 6,707
Garage
Send a message via AIM to MadMikeyL
+1 for vacuum leak.

-91 Cougar LS, coming soon, complete overhaul with a 427" Windsor.
-90SC 5-speed, MP2, coated rotors, double intercooler, 15%OD, ported heads, comp stage 1 cam, 85mm TB, 90MM LMAF, 80# injectors, cervini hood.
-98 Mark VIII LSC, Procharger P600b, TR3650 swap and 3.73s.
-89 XR7 24 hours of Lemons car, GT40 5.0
-70 Torino GT Fastback project car. Needs EFI and a manual trans, but I'm not sure what motor to go with yet.
-"Your buddy Mike is INSANE!" -ClintD's dad
MadMikeyL is offline  
post #4 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 01:21 PM
Seasoned Veteran Poster
 
rmfk13's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Lombard, IL
Age: 29
Posts: 871
I wouldnt rule out intake gaskets either, see if you can find someone with a smoke machne and smoke the intake, youll know if the gaskets are leaking when you have a cloud of smoke pouring out from the intake, although it is normal for a small ammount of smoke to be visible

Rob
2004 QSM Pontiac GTO 1 of 889 245,00 and counting
rmfk13 is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 01:28 PM Thread Starter
PostSlut
 
_95badbird's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Spring Texas
Age: 36
Posts: 13,594
thanks guys.....i was thinking the same.
the plug and wire change helped, but it has a really rough idle(which smoothed out slightly from the tune up), and smooths out once you rev the motor.
car has 66,xxx miles.

Nick......................I'm back!!!
May you fly low and fast
rest in peace JL
_95badbird is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 02:04 PM
Newbie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Owasso,OK
Age: 31
Posts: 23
Quote:
Originally Posted by _95badbird View Post
thanks guys.....i was thinking the same.
the plug and wire change helped, but it has a really rough idle(which smoothed out slightly from the tune up), and smooths out once you rev the motor.
car has 66,xxx miles.
your right. they are map sensor only cars. i think if it were a map problem it would be in limp mode and it wouldnt rev past 3000 rpm. have you checked the cam angle sensor on the driver side of the head? sometimes they get covered in oil and it doesnt read properly. also iirc that car should have a coil pack like the srt4 that sits on top of the valve cover. ive known a few to have bad coils and still run ok at certain rpm. but i would NOT rule out o2 sensor. if the plugs were black that tells you something is up. that code refers to bank #1 lean. so i bet that o2 is fuked. i noticed your in spring tx. there is a big fwd shop down there called fwd performance. bunch of turbo dodges from the 80's hang around there.

86 GLHT Omni. 16v 2.5l Holset HX-35 build in progress.
14.2@104 stock 8v with boltons stock turbo@20psi

DAILY:94 Thunderbird LX 4.6. white. muffler delete. driver mod
The joker is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 02:11 PM
Newbie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Owasso,OK
Age: 31
Posts: 23
A bad oxygen sensor can trick the engine controller (PCM) into thinking air-fuel mixtures are too lean, which the PCM tries to compensate for by adding more fuel. Lots more. ie: the black plugs you pulled out. You don't set a P0171 until the PCM has altered fuel delivery to add more than 50% additional from the ideal engineering spec. That's a lotta gas.
When you replace it, be sure to clear PCM memory by either disconnecting the two 40-way connectors at the top of the unit or do a battery disconnect of about 60 seconds. You'll find the PCM sitting right next to the positive jump start stud at the underhood fuse/ relay box. Use the negative jump start post connection point for battery disconnect. It uses a 15mm hex nut

86 GLHT Omni. 16v 2.5l Holset HX-35 build in progress.
14.2@104 stock 8v with boltons stock turbo@20psi

DAILY:94 Thunderbird LX 4.6. white. muffler delete. driver mod
The joker is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 02:24 PM Thread Starter
PostSlut
 
_95badbird's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Spring Texas
Age: 36
Posts: 13,594
Quote:
Originally Posted by The joker View Post
your right. they are map sensor only cars. i think if it were a map problem it would be in limp mode and it wouldnt rev past 3000 rpm. have you checked the cam angle sensor on the driver side of the head? sometimes they get covered in oil and it doesnt read properly. also iirc that car should have a coil pack like the srt4 that sits on top of the valve cover. ive known a few to have bad coils and still run ok at certain rpm. but i would NOT rule out o2 sensor. if the plugs were black that tells you something is up. that code refers to bank #1 lean. so i bet that o2 is fuked. i noticed your in spring tx. there is a big fwd shop down there called fwd performance. bunch of turbo dodges from the 80's hang around there.
i have not cheched the cam sensor...it does have a coil pack, and the car revs great too redline.
when i said it was a rough idle, and it smoothed out, it wasn't a bad roughness, not shaking bad....something you can just feel when in the car.

i know the place.....it is about 2 miles from the house.

Nick......................I'm back!!!
May you fly low and fast
rest in peace JL
_95badbird is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 02:25 PM Thread Starter
PostSlut
 
_95badbird's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Spring Texas
Age: 36
Posts: 13,594
Quote:
Originally Posted by The joker View Post
A bad oxygen sensor can trick the engine controller (PCM) into thinking air-fuel mixtures are too lean, which the PCM tries to compensate for by adding more fuel. Lots more. ie: the black plugs you pulled out. You don't set a P0171 until the PCM has altered fuel delivery to add more than 50% additional from the ideal engineering spec. That's a lotta gas.
When you replace it, be sure to clear PCM memory by either disconnecting the two 40-way connectors at the top of the unit or do a battery disconnect of about 60 seconds. You'll find the PCM sitting right next to the positive jump start stud at the underhood fuse/ relay box. Use the negative jump start post connection point for battery disconnect. It uses a 15mm hex nut
i read that it had to be between 15 and 50%, anything in that range, it will trigger the light.





from the research i have been doing, it points either 2 a vacuum leak, or the 02.....but the 02 was the less likely that i found while researching.

thanks for the info.

Nick......................I'm back!!!
May you fly low and fast
rest in peace JL
_95badbird is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 02:31 PM
Seasoned PostWhore
 
Join Date: May 2003
Location: Tinton Falls, NJ
Age: 33
Posts: 6,707
Garage
Send a message via AIM to MadMikeyL
The rough idle and smoothing out as it revs up is a dead giveaway that its a vacuume leak. Go at it with a can of carb cleaner and you should be able to find it.

-91 Cougar LS, coming soon, complete overhaul with a 427" Windsor.
-90SC 5-speed, MP2, coated rotors, double intercooler, 15%OD, ported heads, comp stage 1 cam, 85mm TB, 90MM LMAF, 80# injectors, cervini hood.
-98 Mark VIII LSC, Procharger P600b, TR3650 swap and 3.73s.
-89 XR7 24 hours of Lemons car, GT40 5.0
-70 Torino GT Fastback project car. Needs EFI and a manual trans, but I'm not sure what motor to go with yet.
-"Your buddy Mike is INSANE!" -ClintD's dad
MadMikeyL is offline  
post #11 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 02:55 PM
Newbie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Owasso,OK
Age: 31
Posts: 23
yea spray carb cleaner around the intake and throttle body first see if you find anything. its cheaper than an o2 lol.

86 GLHT Omni. 16v 2.5l Holset HX-35 build in progress.
14.2@104 stock 8v with boltons stock turbo@20psi

DAILY:94 Thunderbird LX 4.6. white. muffler delete. driver mod
The joker is offline  
post #12 of 12 (permalink) Old 04-09-2012, 02:56 PM
Newbie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Owasso,OK
Age: 31
Posts: 23
Quote:
Originally Posted by _95badbird View Post
i read that it had to be between 15 and 50%, anything in that range, it will trigger the light.
thanks for the info.
yea it could be. my memory is rough on those cars. lol. they are just an updated omni. same basic design.

86 GLHT Omni. 16v 2.5l Holset HX-35 build in progress.
14.2@104 stock 8v with boltons stock turbo@20psi

DAILY:94 Thunderbird LX 4.6. white. muffler delete. driver mod
The joker is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome