ticking noise - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 (permalink) Old 05-05-2010, 05:50 PM Thread Starter
Geek w/Gearhead Complex
 
Fubarian's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Georgia
Posts: 2,299
Post ticking noise

so a while back I rebuilt the engine on the ole 3.8 SC. Everything ran fine for about two weeks after I fixed a heat issue (thermo). Now, I get this really nasty sounding ticking noise under acceleration, and changed with speed. tick ... tick ... tick ticktictitctictictictitctcitcic. Scared the hell outta me. Further more closer listening indicated front driver side, probably the 1st cyl was my problem.

At first I thought I'd broken something. So I stripped it down to remove the head cover ... nothing's broken, springs look good, rollers look good, everything looks the same the day I put it in.

So I got three problems right now, not sure which way to go from here. Do I ...

1, rip the rest of the engine top off, yank the heads and do a closer inspection

2, put everything back and see if I still have the same issue.

3, look for another source that might be causing that tick.

Additional info, the car runs a bit rough at idle and smells funnah. Like its not getting a complete burn. I checked spark on all, no problem there, but that first cylinder's plug was a little bit wet (gas though, not oil)

Any ideas?

96 Mark VIII [email protected] :: 03 radiator/fan - j-modded trans - BBK UD pulley kit - dual gauge pod - 28,000 B&M transcooler (w/ AN fits) - 3.73 locker (with speedo gear) - 180' thermo - 8.5mm wires - colder plugs
soon to install : "fixed" heads and a damn tune. Project snaked8 continues...
Fubarian is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 05-05-2010, 06:26 PM
The Band, not the Disease!
 
AnthraxBird's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: NW Indiana
Age: 34
Posts: 3,090
Send a message via AIM to AnthraxBird
Fuel injectors can make a loud ticking if they are dirty or wearing out. How loud is it?

1997 Mark VIII LSC - Toreador Red
AnthraxBird is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 05-05-2010, 07:24 PM Thread Starter
Geek w/Gearhead Complex
 
Fubarian's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Georgia
Posts: 2,299
sounds like a light tapping with a hammer. Injectors are probably factory though

96 Mark VIII [email protected] :: 03 radiator/fan - j-modded trans - BBK UD pulley kit - dual gauge pod - 28,000 B&M transcooler (w/ AN fits) - 3.73 locker (with speedo gear) - 180' thermo - 8.5mm wires - colder plugs
soon to install : "fixed" heads and a damn tune. Project snaked8 continues...
Fubarian is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 (permalink) Old 05-09-2010, 02:15 PM
1st Gear Poster
 
MN12SC's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Iowa/Colorado
Age: 33
Posts: 37
Not sure what you did when you rebuilt but when I put a different blower on mine, the injectors were too small and they were starving it... upgraded to 42's and the "ticking" went away... Just a suggestion...

Rockin out to the Farm report
MN12SC is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome