Fear trans damage? - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 (permalink) Old 12-22-2004, 02:50 AM Thread Starter
Chapter Director Coordinator
Moderator
 
jamesD's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Kissimmee
Age: 37
Posts: 6,253
Fear trans damage?

**posted on MD as well**

Hey fellas

4R70W roughy 100k on the ticker... was jmodded 18months ago? have kept mercV in it since then as well as aux plate cooler... has had leak from lower rad connection to aux cooler. i fixed that problem by bypassing rad and running straight aux cooler for now

the dilemma..

a week ago saturday.. i started car up to leave work..

backed out of spot, drove forward roughly 20 feet, made right to go up 30deg incline to leave parking lot

top of incline she doesn't move when i let of brake.. hmm.. fluid must be low..figure i'll check all connections and make sure no leaks (2nd nite of cooler weather in the area i think)

give it a little gas and she moves.. go roughly 1 - 2/10 of mi and let off gas to slow down since comin up to stopsign... guy in front of me speeds up so i depress gas a bit to keep moving at speed a little longer.. no go.. hmm.. feels like it slipped into neutral.. wtf? i pop lever into N.. and back into D.. nothing.. i pop back in N, and come to stop 3 cars back from sign...

pull cell and call g/f.. tell her to get up and get the 2 qts of Merc 5, my funnel and get ready to meet me.. at that time.. i smell burning trans fluid.. ick.. wtf.. i realize guy in front of me moved.. ok, slip back into D.. no move.. F*CK.. pop back into N, jump out and push her to side of road, tell girl to bring Jack, and my Emergency tool kit.

get to side of road 10sec later, kill engine.. i look back in road.. small puddle of Merc 5.. maybe 1/4 qt..

girl shows up 15min later after buddy of mine stops and we lookin for the leak.. i jack car up (in cold *** grass mind you) and give buddy light while i start car.. instantly hear him yell to cut it, since we found the problem.

anyway.. redid the clamps on the aux cooler (time to get braided i think ) and added 2nd clamp.. added the 2qts of Merc V and started her up... no leaks.. yay... popped into R.. slight delay until engagement.. great.. N.. fine.. D, slightly longer delay.. checked again.. no leaks.. pull into road.. requires slightly more gas than normal.. like running a 2200 TC that STALLS until RPM hits 2200.. heheh.. hit 1600 and she kicks into gear and starts moving.. decide to use lever most of way home so i disengage O/D...

get to stop sign in 1st.. takes a bit of gas but she gets going.. hit 3k, and shift to 2nd... 2nd is ok... hit 3k again after some slight effort (trying to be gentle) and shift to D.. she slips to N, back back to D if i gentle on throttle.. F***.. speed climbs to 55 and for S&G i hit o/d button.. RPM goes up a bit as if to shift.. but no shift.. i disengage o/d and let of gas.. she shifts back to 2nd.. and i accel again to 3rd.. drive for 7min like that...

get home.. pissed.. naturally.. go to store in morning in borrowed car.. bought 4 qts of merc V... double checked all clamps, filler her up, took her for test drive.. is fine now... i think

it could be me.. it could be cold weather.. but it sounds a bit more whiny in 1st and 2nd when i get on it (SCT Tune.. can't help it).

checked "fluid" track next day.. HOLY SHYT puddle at spot, and a 2" wide trail that you can still see TODAY the entire way until i first let off gas on the back road... and you see the little puddle and trail when i pushed it off road

any potential damage? i have a magnefine inline filter after the aux cooler, do you think i need to replace it and the cooler, or just wait until i get a new trans? it was on maybe 4min max until i first turned it off.. and weather was 51deg out? no humidity.. slight breeze.. 1st & 2nd ran fine.. 3rd was a lil ***** cuz of low fluid.. just seems odd to me now

Let me know.. sorry for length.

Jim


I bust ARP bolts by hand...

If Guns kill people, then...
...pencils miss spel werds
...cars make people drive drunk
...spoons made Rosie O'Donnell fat
~Gun Owners of America
jamesD is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 12-22-2004, 07:53 AM
Veteran Poster
 
Join Date: Dec 2004
Location: Kansas CIty
Age: 39
Posts: 790
Possibly no damage.....maybe brazed the pump a little by runnin it hot with no fluid. All that revvin and no going, and even neutral with no fluid is bad. But you should be fine.......might want to invest in some quick connects for that cooler, **** hose clamps.

------------------------- Dan Gilsdorf ---------------------------
www.Silverfoxtrans.com
www.clickclickracing.com
SilverFox is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 12-22-2004, 10:14 AM
Fry Rice Specialist
 
Casper's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Midland, Michigan
Age: 39
Posts: 4,794
maybe also start saving a little for a new tranny down the road just for insurance.

My daily job is to fry rice for my customers....

My Bird is the nicest looking in Midland, Michigan

CarDomain Page

Every success are only archieveable through many mistake and that's the learning process.

Anyone looking for EBC Greenstuff front pads for non-sport front brakes?
brand new for $70 bucks shipped to your door within 48 states within United States.
Casper is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 12-22-2004, 02:30 PM Thread Starter
Chapter Director Coordinator
Moderator
 
jamesD's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Kissimmee
Age: 37
Posts: 6,253
Quote:
Originally posted by Casper
maybe also start saving a little for a new tranny down the road just for insurance.
see? shyt like that don't help

hehehehe

anyway.. i have $2500+ emergency cash on a CC should i ever need it... blow up engine, bomb trans (replace trans, TC, radiator, lines, cooler, etc) etc

but i don't want to worry about that now...


I bust ARP bolts by hand...

If Guns kill people, then...
...pencils miss spel werds
...cars make people drive drunk
...spoons made Rosie O'Donnell fat
~Gun Owners of America
jamesD is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 12-22-2004, 04:22 PM
PostWhore
 
jturmel's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: OKC, OK
Posts: 1,848
Send a message via Yahoo to jturmel
Something similar happened to me going to work one morning, the line popped off the metal line and sprayed fluid out. I was cruising along on a back road (very light throttle to keep moving obviously) and once I came to a stop and went to take off that is when I got that "neutral" feel you are speaking of. I pulled over to side street and popped the hood, same thing. Filled her back up and she ran just fine for another 2 years until I sold her. A buddy of mine now has that car (about a year now) and it is the same transmission and still is going fine. So maybe you'll be ok.

By the way this is a 94 trans I'm talking about.

-J

1991 Sport 5.0
4R70W Converted, U4P0/SCT Controlled
[email protected], 1.948 60' - 3450 lbs
RIP 1991-2006
jturmel is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 12-22-2004, 04:36 PM Thread Starter
Chapter Director Coordinator
Moderator
 
jamesD's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Kissimmee
Age: 37
Posts: 6,253
well hell.. if i 1994 trans can handle it..



thanks turmel.. you shed a little light on it and give me high hopes in this time of need












jamesD is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 12-22-2004, 08:03 PM
5th Gear Poster
 
Blackicelsc's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Windsor, Calif
Age: 50
Posts: 456
Send a message via Yahoo to Blackicelsc
Just for the fun of it....drain/refill with V.

BTW, SilverFox....can you send me a link to what these "quik connects" look like/where to get them?

I drive to work at 4:00am, 50 miles....cant afford a leaker.

I have the Bulk-part fittings from radiator to trans line, but used clamps on the cooler's barb/hose connections.

Thanks
Blackicelsc is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 12-22-2004, 08:05 PM Thread Starter
Chapter Director Coordinator
Moderator
 
jamesD's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Kissimmee
Age: 37
Posts: 6,253
i practically did!! heheh 6qts down whoops..

and cuz of the leak.. probably another 12qts over the course of a year i've had to add
jamesD is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 01-05-2005, 02:55 PM Thread Starter
Chapter Director Coordinator
Moderator
 
jamesD's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Kissimmee
Age: 37
Posts: 6,253
ttt

sounds like somethings going on.. either engine or trans is getting whiney @ 3k+ engine don't do it in park though

shifting to reverse from park causes loud metal slap/smack from trans.. to neutral is quiet, to drive is noisy (squeak), from D to R is loud slap/smack

wtf........ something tells me she's laggin @$$ too.. but i can't really tell...

no it cannot be the ujoints.. they are brand new moog/spicer on a brand new dynotech shaft


I bust ARP bolts by hand...

If Guns kill people, then...
...pencils miss spel werds
...cars make people drive drunk
...spoons made Rosie O'Donnell fat
~Gun Owners of America
jamesD is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 01-05-2005, 10:33 PM
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,746
Psh,

Try having your transmission decide to stop engaging gears in the middle of Shreveport's busiest light with three green arrows before you decide to brave it and push it (with the tranny locked up, can we say redline to get her moving, and then throw it in N and give it a running start) while I had cars swerving around me.

Boy was I stupid; someone could have stopped and helped though...

Oh and by the way, this is what happened to my tranny. Those symptoms you're describing came first, then I lost first gear shifting automatically so I had to use the lever, then I lost that and only had first gear and no reverse. Then I had reverse and no first gear, then nothing at all but N (if N decides to let me actually be in N) and P.

Time to break out the cash and get ready for a tranny swap.

Thanks,
Eric M. Pelezo
EPelezo is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome