3.8 wont shift - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 (permalink) Old 12-16-2006, 04:09 PM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 23
Question 3.8 wont shift

Hello guys I have a 89 3.8 v6 and it wont shift out of first gear for some reason it ran good befor parked for about a year and a half or so.. can anyone tell me what is wrong with is please dont tell me its the tranny cause I cant afford one of those righ now?
biggin002 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 12-16-2006, 10:58 PM
5th Gear Poster
 
JMags's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Norristown, PA
Age: 36
Posts: 431
I would check to make sure the TV cable for the trans is still hooked up at the linkage in the engine bay and the grommet is still good. Beyond that you'll have to wait for a more educated person to stop in.
JMags is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 12-19-2006, 09:31 PM
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 709
check the TV cable mine just came off on my car. but it shifted. actually it shifted really early like into 3rd by 30KPH and then bogged and wouldn't downshift at any throttle so its probably not that but check under the hood anyway.
MN12BIRD is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 6 (permalink) Old 12-19-2006, 11:21 PM
Seasoned Veteran Poster
 
4.3Lcougar's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: ricelake WI
Age: 38
Posts: 955
how about this, on the trany linkage, there are two bolts that hold the trans cable to the transmission( this cable clips to the shifting lever on the transmission) when this cable comes off, whatever gear it was last in is what it will stay in. check that out.... hopefully it will be a easy fix....!

1985 THUNDERBIRD CFI 5.0L..
h-pipe, shorty headers, stock everything else


DEDICATED TO THE SURVIVAL OF COUGARS AND THUNDERBIRDS
4.3Lcougar is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 12-19-2006, 11:47 PM
Veteran Poster
 
SplitPortBird's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Merrillville, IN
Age: 42
Posts: 718
Send a message via AIM to SplitPortBird
sounds to me like the sediment built up over the year and a half and caused the VB to stick.. get the car good and HOT! by letting it idle for like a half hour if you could,, then drive it and try to take it to full throttle and it should shift into 2nd then..

Had the same prob with 2 other cars that sat
SplitPortBird is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 12-20-2006, 07:50 AM
MA Chapter Director

Administrator
 
Rodeo Joe's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Franklin, MA
Age: 62
Posts: 7,962
Garage
Moved to Drive Train.

Joe

It's not a 97 Sport, it just looks like one!

Mass. TCCoAers, Send me your info!

I buy all my Ford parts from 93 lx.

Member of the TCCoA Damage Control Team.

R.I.P. Johnny Langton 1975 - 2011
Rodeo Joe is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome