1996 pontiac grand am not working!! - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 (permalink) Old 04-13-2004, 05:10 PM Thread Starter
2nd Gear Poster
 
Join Date: Apr 2003
Location: hawthorne, ca
Age: 33
Posts: 76
1996 pontiac grand am not working!!

hello guys it seems that recent my 1996 pontiac grand am stopped running while i was driving and when i tried to turn it back on it wouldnt...it acts as if it did not have any gas but we checked if the gas comes up and it does....it seems to be this little box that sends the spark to the spark plugs...we do not know what it is called but here are some pictures that might help...


http://members.tccoa.com/krazykokonut/engine%202.jpg



http://members.tccoa.com/krazykokonut/engine%20edit.jpg
krazykokonutzz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 04-13-2004, 05:26 PM
AnimeWhore
 
otakujohn's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Seattle, WA
Age: 42
Posts: 1,796
Send a message via AIM to otakujohn
dead coil pack? did you test for spark?
otakujohn is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 04-13-2004, 05:47 PM
4th Gear Poster
 
thumphed's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Jacksonville,FL
Age: 38
Posts: 348
Send a message via AIM to thumphed Send a message via MSN to thumphed Send a message via Yahoo to thumphed
looks more like the ignition module to me....quad 4? or what motor? cant tell from pic, does that say 2.3 twin cam? quad4s dont have wires, so the coil packs attach to the ignition module, which is screwed on to the thing on top .... not sure what its called ... but the ignition module has four pegs(so to speak) that go down and clamp onto the spark plugs ... now, there are coil packs involved there, but not like what you would see on a 3100 or something of that nature ....

1988 5.0 Bird
(daily driver)
1991 Super Coupe
(Sold to Pollandfenix)
My CarDomain Page
thumphed is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 04-13-2004, 05:53 PM Thread Starter
2nd Gear Poster
 
Join Date: Apr 2003
Location: hawthorne, ca
Age: 33
Posts: 76
yeah it does it 2.1l twin cam engine... and it had the ingnition coil and the ignition module recently changed for some new ones....they probably got burnt out again...do u guys think that this could be causing my problem that it wont turn on????

Last edited by krazykokonutzz; 04-13-2004 at 05:59 PM.
krazykokonutzz is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 04-13-2004, 06:00 PM
4th Gear Poster
 
thumphed's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Jacksonville,FL
Age: 38
Posts: 348
Send a message via AIM to thumphed Send a message via MSN to thumphed Send a message via Yahoo to thumphed
autozone parts? .... alot of speculation as to whether or not they get their parts pre-inspection ....

1988 5.0 Bird
(daily driver)
1991 Super Coupe
(Sold to Pollandfenix)
My CarDomain Page
thumphed is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 04-13-2004, 06:07 PM
Jedi Master
 
mn12xr7's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: El Paso, TX
Age: 36
Posts: 3,647
that's GM for you.....

-Orlando

friends don't let friends drive Chevy
mn12xr7 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 04-13-2004, 08:51 PM Thread Starter
2nd Gear Poster
 
Join Date: Apr 2003
Location: hawthorne, ca
Age: 33
Posts: 76
but could that be causing the problem that i am describing????
krazykokonutzz is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 04-13-2004, 09:31 PM
PostWhore
 
whitecoug's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Yankton, SD
Age: 35
Posts: 1,196
Send a message via AIM to whitecoug
Quote:
Originally posted by mn12xr7
that's GM for you.....
Quote:
Originally posted by krazykokonutzz
but could that be causing the problem that i am describing????
yeah probabaly

1994 Mercury Cougar XR7 4.6L Special Edition

PnP'd NPIs, PI Cams, PI intake, 80mm GT MAF, 24# Injectors, Shorty Headers, SCT Tuned, Jmod, Trans Cooler, 3.73's, Underdrives, Zex Dry kit 75 shot, Dirtydog TC, Trans built by Darrin, 97 Cupholders

219 RWHP/256 RWTQ NA
280 RWHP/343 RWTQ Bottle Fed (75 shot)
[email protected] mph 5/20/06


I feel sorry for the people who don't drink. When they wake up in the morning, that's as good as they're going to feel all day.
whitecoug is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 04-15-2004, 12:42 AM
Newbie
 
Join Date: Mar 2004
Location: kansas city ,mo
Age: 44
Posts: 4
on the 2.3 quad4 and 2.4 twincam they have several possible things that can and do happen to cause them to not start .
you might wan't to check the following
1. the crank position senor it's down by the starter on the side of your engine .
2. the plug that goes to the ignition control module tends to go bad . it's the plug in the picture you posted.
3. the coil pack houseing tends to get small cracks in it and cause problems if you notice a black soot on it then typically it is cracked .
4. if they didnt use some sort of heat sink compound on the ignition control module when it was replaced it they have a tendency to fail rather quickly.
5. the there are two ground wires for the pcm that might have came loose that could cause the car not to start they are a tan/white wire and a black/white wire .
6. have the coil pack tested because one of the coils could have gone bad aswell.
hope this helps
pittviper is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 04-15-2004, 12:45 AM
Moderator
Iowa Chapter Director
Uber Luber
TCCoAAC Member
Moderator
 
Thomas's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Ames, Iowa
Age: 35
Posts: 8,978
BUY FORD!





beat Jordan to it!

1988 Notch Mustang: - 438W, direct port n2o, t56
2003 SVT Focus: - SCT X3 tuner
Thomas is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome