Rack and pinion problems - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 15 (permalink) Old 03-04-2007, 08:07 PM Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 154
Rack and pinion problems

I have done rack and pinions and for some reason this one is a real pita. First Question... Is there a special socket/wrench to get the pressure side hose disconnected from the rack? How do you hold the other side of the connection, there is like no room? Oh Yah the rack is still in the car

Any help would be much appreciated.
Thanks

Last edited by chunk; 03-04-2007 at 09:24 PM.
chunk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 03-04-2007, 09:26 PM
Seasoned PostWhore
 
Join Date: Oct 2003
Location: South Florida
Posts: 2,725
welcome to the nightmare! get ready. Before you are done you will be replacing the expensive 90* fitting that goes into the rack. They weaken as they get older (because of tempering.) You may need to drop the rack to do it. (having done this 3 times in the last 2 weeks on a couple of birds i have way too much experience) You may find it easier to disconnect the rack (at mounting and shaft locations) and try to drop it down, remove the 90* from the rack. attach the 90* to the hose and with the rack twisted down on the drivers side attach the fitting into the rack directly otherwise you will probably have a leaky 90* fitting. There really isnt any good or easy way to do it.
tbirdbrain is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 03-04-2007, 09:36 PM Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 154
Just out of curiosity what do the 90*'s cost any part#'s would be kind. this thing is really burning me up Is there a tool for this blasted thing? When you say drop it down what angle are we talking? because I can't even see the connections on the rack through what i think is supposed to be an access hole in the crossmember.

What do you use to disconnect the two big nuts that bind the pressure side hose to the 90*? room being the issue for me.

Thanks

Last edited by chunk; 03-04-2007 at 09:43 PM.
chunk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 15 (permalink) Old 03-04-2007, 09:38 PM
Seasoned PostWhore
 
The Great Obucina's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: palm beach county
Age: 38
Posts: 9,966
Send a message via AIM to The Great Obucina
between 47-60$. i dont have the PN right off hand as my car was one of the 'brains latest fun projects. Jason should be able to get the part for you in a few days.




"Booyah". Stu Scott.
1996 Braincoated, all Aluminum PI powered and obscenely loud Pearl White Tbird [email protected] AKA Dyrdek.
2013 Black on black FX2 Supercrew Ecoboost F150. Roll onto the scene with the ceiling missing.
The Great Obucina is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 03-04-2007, 09:46 PM Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 154
Holy crap, is that a ford only deal?
chunk is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 03-04-2007, 10:51 PM
Seasoned PostWhore
 
The Great Obucina's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: palm beach county
Age: 38
Posts: 9,966
Send a message via AIM to The Great Obucina
Quote:
Originally Posted by chunk View Post
Holy crap, is that a ford only deal?
yep. Jason should be a wee cheaper.




"Booyah". Stu Scott.
1996 Braincoated, all Aluminum PI powered and obscenely loud Pearl White Tbird [email protected] AKA Dyrdek.
2013 Black on black FX2 Supercrew Ecoboost F150. Roll onto the scene with the ceiling missing.
The Great Obucina is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 03-04-2007, 11:46 PM
Seasoned PostWhore
 
Join Date: Oct 2003
Location: South Florida
Posts: 2,725
F1sz-3a719-d
tbirdbrain is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 03-04-2007, 11:48 PM
Seasoned PostWhore
 
The Great Obucina's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: palm beach county
Age: 38
Posts: 9,966
Send a message via AIM to The Great Obucina
Quote:
Originally Posted by tbirdbrain View Post
F1sz-3a719-d
hey, is that the PN for the hi pressure fitting?




"Booyah". Stu Scott.
1996 Braincoated, all Aluminum PI powered and obscenely loud Pearl White Tbird [email protected] AKA Dyrdek.
2013 Black on black FX2 Supercrew Ecoboost F150. Roll onto the scene with the ceiling missing.
The Great Obucina is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 03-12-2007, 03:21 PM Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 154
Well I got it on, the only thing is it feels like I have no power steering maybe the pump is bad too. I know when the EVO system goes to default it has full assist all the time. anybody have any ideas

Thanks
chunk is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 03-12-2007, 03:36 PM
Seasoned PostWhore
 
Join Date: Oct 2003
Location: South Florida
Posts: 2,725
does the pump whine when the rack is moved to either extreme travel position?
tbirdbrain is offline  
post #11 of 15 (permalink) Old 03-13-2007, 03:16 PM
PostWhore
 
T6Rocket's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,781
I am replacing one later in the week on my 95 T-Bird, have not done one before.

The manual says to lock the wheel straight on, but when you install the new one, is there only one way the shaft goes in the rack? Or do you just eye it up?

Also, can a brass fitting with hose barb be used in place of the factory fitting if it breaks? I have used the brass ones to replace the ends on the trans lines on an 88 T-Bird. You can get 90 deg brass fittings too.

Thanks,
Al

97 T-Bird LX 4.6 - 80k miles
94 Supra TT Auto - street/strip car
04 CVPI- Brenda's car - 76k miles
Previous Fords:
95 T-Bird LX 4.6 - fully optioned, owned 15 years, 220k miles
96 Cougar XR-7 4.6- Brenda's car, owned 11 years, 187k miles
88 T-Bird 3.8 - first T-Bird, owned 5 years, 206k miles

Last edited by T6Rocket; 03-14-2007 at 09:15 AM.
T6Rocket is online now  
post #12 of 15 (permalink) Old 03-26-2007, 07:19 AM
PostWhore
 
T6Rocket's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,781
Quote:
Originally Posted by tbirdbrain View Post
does the pump whine when the rack is moved to either extreme travel position?
I just replaced my rack, and immediately the pump started whining, and has not stopped, only about 10 minutes so far though. It did lose a lot of fluid during the install (sat for a couple days) but I filled it and turned the wheel back and forth a lot. Getting ready to test drive it.

Is that normal for the pump to whine at first? Is Mercon V okay to use in a 95?

Thanks,
Al

97 T-Bird LX 4.6 - 80k miles
94 Supra TT Auto - street/strip car
04 CVPI- Brenda's car - 76k miles
Previous Fords:
95 T-Bird LX 4.6 - fully optioned, owned 15 years, 220k miles
96 Cougar XR-7 4.6- Brenda's car, owned 11 years, 187k miles
88 T-Bird 3.8 - first T-Bird, owned 5 years, 206k miles

Last edited by T6Rocket; 03-26-2007 at 12:03 PM.
T6Rocket is online now  
post #13 of 15 (permalink) Old 03-27-2007, 07:35 PM
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,143
I don't know about MerconV in a power steering system. It might eat some of the older seals. I'm running Dextron with a shot of Lucas and it still has a very slight whine while turning. The evo works great and there is plenty of power assist.

I had to install a big cooler on my power steering. The fluid used to get extremely hot.

I've replaced every single part of the power steering with new/rebuilt parts. Those 90* fittings cost me around $74.00 after tax for both of them! The local dealer had them shipped from another state. They didn't even come with complimentary lube There is a little rubber o-ring inside them that gets very brittle, then cracks as soon as you touch the fitting. The o-ring can't be changed without destroying the fitting. Way to keep the parts department making money for Ford

tbirdbrain has the right idea on dropping the rack slightly before messing with the fittings. Just don't put a bind on the hoses. Maybe leave the tie rods hooked up 'til last.


To make less initial whining turn the wheel lock to lock several times before starting the engine. Keep filling the reservoir. Not too full or it might puke.

Now I'm on this manual rack idea. This weekend the remaining parts will be here. If the manual steering is comfortable all the power stuff will be for sale CHEAP.
icantdrive55 is offline  
post #14 of 15 (permalink) Old 03-27-2007, 07:37 PM
Seasoned PostWhore
 
The Great Obucina's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: palm beach county
Age: 38
Posts: 9,966
Send a message via AIM to The Great Obucina
use el cheap-o mercon 3......part of the problem is the hard fitting at the rack cracking....it becomes brittle over time.




"Booyah". Stu Scott.
1996 Braincoated, all Aluminum PI powered and obscenely loud Pearl White Tbird [email protected] AKA Dyrdek.
2013 Black on black FX2 Supercrew Ecoboost F150. Roll onto the scene with the ceiling missing.
The Great Obucina is offline  
post #15 of 15 (permalink) Old 03-28-2007, 03:54 PM
PostWhore
 
T6Rocket's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,781
Actually it stopped whining once on the ground.

Still play in the steering, and still clunks in the suspension! All that work for almost nothin! There was a definate clunk in the steering box though.

Al

97 T-Bird LX 4.6 - 80k miles
94 Supra TT Auto - street/strip car
04 CVPI- Brenda's car - 76k miles
Previous Fords:
95 T-Bird LX 4.6 - fully optioned, owned 15 years, 220k miles
96 Cougar XR-7 4.6- Brenda's car, owned 11 years, 187k miles
88 T-Bird 3.8 - first T-Bird, owned 5 years, 206k miles
T6Rocket is online now  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome