Climate Control Stuck on Cold - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 (permalink) Old 04-22-2019, 03:14 AM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 2
Climate Control Stuck on Cold

I've got a new problem with my climate control unit on my 97 Cougar. Heat and A/C work, but it's currently stuck on the Cold air side. Occasionally, it was switching to heat, when I turned the dial, but now it's stuck on Cold air. All the vents switch properly from floor to vent to defrost, etc. I'm not sure if this is a coincidence, but it started shortly after I had removed the climate control head for access to some wires that I wanted to examine. (Stereo antenna lead) I don't see anything damaged,broken or disconnected. My Haynes manual wiring diagram sucks, so any suggestions would be great.
CL8tonFord is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 04-22-2019, 05:38 AM
Kind of slapped together
 
Join Date: Jan 2010
Location: Bossier City, LA
Age: 63
Posts: 4,799
First - pick up a Electrical Vacuum Troubleshooting Manual (EVTM) off Ebay for your 1997.

Second - Pick up the factory service manual (FSM) for your 1997.

Third - The blend door on the manual temp control head is electric/electronic; I'd triple check the wiring AT the blend door actuator (flat box bolted to the HVAC box with three screws in the top three ears; bottom ear is left open.)

Past that, it's time to start walking through the Ford FSM and EVTM.

RwP

Fuelly
RalphP is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 04-22-2019, 07:53 AM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 2
That sounds like a good place to start. I'll pickup some literature that's more accurate than what I have, like you suggested. Thanks for the advice.
CL8tonFord is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 5 (permalink) Old 04-28-2019, 03:26 PM
No, Mr. Lemmywinks, No!!!

Moderator
 
Grog6's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Harriman, TN
Age: 56
Posts: 9,775
Garage
I just realized while searching some other stuff, that this could be a vacuum line disconnected/broken.

The manual climate controls in some cars are vacuum, and if you pull the line off, it defaults somewhere.

Take apart what you had apart, and look carefully for a disconnected vacuum line.

Red '96 Cougar XR-7 240k mi. '02 4R70W, PST DS : '03 PI engine, 04 maf, 24lb injectors, 2.5" exhaust, '02 4r70w + Jmod, DirtyD0g TC + cooler + 3/8" lines, 255 walbro fp. Alpine system.
Black '96 Cougar XR-7 (Lazarus) 210k mi PI Intake, '02 4R70W, Jmod, PST DS, GrogTune, Konis, Mark LCA+Poly, racecougar Custom Engine Chain, and JL and racecougar Bracing.
Black '97 Tbird Limited Edition, '02 4R70W, 255 walbro, PST DS, PBR Brakes&SS lines, Toicko Blues & Springs, GrogTune.


"War Is Peace. Freedom Is Slavery. Ignorance Is Strength." - George Orwell.
Truth Isn't Truth. - Rudy Giuliani, 2018 Award winner, “Most Outrageous Diversion” by MSNBC for this quote
Grog6 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 04-29-2019, 12:43 PM
Humble MN12 Genius
Super Moderator
 
XR7-4.6's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Roselle IL
Posts: 16,427
Garage
Send a message via Yahoo to XR7-4.6
I second Ralph, check the wiring going to the warm/cold section of the climate control head, and trace it back to make sure it didn’t get damaged when you pulled it out. There are three wires and all of them run directly to the blend door actuator connector.

If this all checks out your blend door actuator may be bad.

Quote:
Originally Posted by Grog6 View Post
I just realized while searching some other stuff, that this could be a vacuum line disconnected/broken.

The manual climate controls in some cars are vacuum, and if you pull the line off, it defaults somewhere.

Take apart what you had apart, and look carefully for a disconnected vacuum line.
The blend door was mechanical(cable actuated) on the 89-93s and electronic on the 94-97s. Vacuum is used to open/close the floor, vent, defrost and fresh air doors, but these won’t alter temperature going through them the way the blend door does.

-Matt
XR7-4.6 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Climate control out of control reitman Interior 6 04-18-2006 11:56 AM
Air Pump/Smog Control Problem (Stuck) eguevara Engine - 5.0L & 5.8L 15 07-07-2004 02:33 PM
Cruise Control got stuck at 60 MPH!!!! DGERMANN Engine - 4.6L & 5.4L 3 08-12-2002 11:04 AM
Climate Control AnthraxBird Miscellaneous 7 08-05-2002 07:36 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome