Weird battery light activity in 95 SC Auto... Help!! - TCCoA Forums
 4Likes
  • 3 Post By decipha
  • 1 Post By Grog6
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 7 (permalink) Old 03-15-2019, 10:26 AM Thread Starter
2nd Gear Poster
 
Join Date: Aug 2002
Age: 45
Posts: 78
Weird battery light activity in 95 SC Auto... Help!!

So I was on my way home from work today and looked down to see the check gauge light was on (I was getting towards the 'E' on the fuel gauge. The low fuel light was on as well, so I thought this was normal. Several miles later, I look down and the check gauge light is now out, but the battery light was on! The car was running fine, no apparent problems noted. Towards the end of my 50 mile drive home, I was looking down and hit a bump, the light went out for a split second, then came back on. Still no problems with how it runs.

I stopped for gas on the way home, full tank, and get back in the car and the battery light is out. When I check the voltage at home, the idle voltage is 13.66-13.7, not changing at all when revving the engine. I have new terminals on the battery, the car starts and runs fine.

Any thoughts?

UPDATE: 3-15-2019: Light is back!!

So I don't think it is related to the fuel low light. I drove to work this morning and it came on as soon as I started it! Arghh! I did notice that when I revved the engine above around 2500rpm or so, it would go out. Or, if I was above 2100rpm-ish on the highway it would go out. I can sit there and watch it as I approach 2100rpm. It will start to flicker and then as soon as I hit that certain RPM, it goes out.

Yet, it still runs great! I am thinking maybe the voltage regulator on the alternator is going out. I doubt it is the original, have 172k miles on it (well, more than that as my odometer gear needs to be replaced as it isn't working).

Question is, if it is the alternator, knowing that the local parts stores sell mostly junk, I wonder if I should take it to a shop and get it rebuild / upgraded?

Thoughts?

Thanks Everyone.
phils88tc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 03-15-2019, 12:31 PM
5th Gear Poster
 
Join Date: Feb 2013
Location: RTP, North Carolina
Posts: 375
That voltage is low for charging. Did you see how low the voltage drops when you start the car? The battery could be weak, drawing more current and the alternator can't keep up. The battery should be 12.5v when the car is not running, then when you start it, the voltage should not drop below 11.5v if it does you have a weak battery. If the battery is solid then I'd suspect the alternator. Can't speak to quality, where to buy or rebuild.
Kidd-7 is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 03-15-2019, 09:21 PM Thread Starter
2nd Gear Poster
 
Join Date: Aug 2002
Age: 45
Posts: 78
Alternator on 95 SC shot..Need alternatives..Help!

Well, I brought my SC to my local Orielly's on the way home from work. They tested the alternator and it said it was bad. I guess it was putting out only 11.7 volts. So I guess I am in the market for a replacement. I have a local U-Pull-It that I can go to tomorrow, and have heard stories of the 3.8L Mustang (later new-edge style) having an alternator that will work, but heard that there may be some issues with the SC 8-rib pulley not working on it, sticking out too far or something). Can anyone give me suggestions on what to look for? I would like at least the same amps capability and can make minor mods for fitment.

Any ideas?
phils88tc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 7 (permalink) Old 03-15-2019, 10:28 PM
Seasoned PostWhore
 
dDUBb's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Nor-Cal
Age: 38
Posts: 4,118
Garage
Buy a replacement alternator for the SC .. it will come with an 8 rib pulley, no issues with fitament .. and the proper amp output. I thought the SC had a higher output alternator to begin with, so why choose anything else ?
dDUBb is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 03-15-2019, 10:29 PM Thread Starter
2nd Gear Poster
 
Join Date: Aug 2002
Age: 45
Posts: 78
I went out this evening after letting my SC sit for a while. While off, I checked the battery voltage, and it was sitting at 12.15 volts. I start it up, it starts fine, and I check the voltage again, and at idle, it is charging at 13.86 volts. This seems kinda low to me. It gets interesting when I rev the engine to around 2800-3000 rpm. When I do this, the voltage actually drops, and very quickly to less than 12.5 volts. So, it seems like the faster the engine revs, the more the load on it, the voltage the alternator puts out seems to disappear. Bad alternator? Sounds like it. What do you think?
phils88tc is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 03-16-2019, 05:08 AM
PostWhore
 
decipha's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: New Orleans, LA
Posts: 1,475
yeah i think it was evident from the get go that the alternator was bad further verified by the parts store test and again by yours

I've had excellent luck with autozone alternators. Probably changed over 50 of them in my lifetime on various vehicles over the years and never had a single issue with a single one. Off the top of my head 3 or 4 of my supercoupes have had duralast alternators on them for years and have been completely problem free.

I will tell you though that a lot of people blow new alternators by loading them too hard. Ignorant people will use a brand new alternator to charge a dead battery and then blame the alternator for being defective when it fails. As long as you fully charge your battery when you change your alternator you'll never have a problem.
Grog6, XR7-4.6 and Tbird Bob like this.

supercoupin'

www.EFIDynoTuning.com
decipha is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 03-16-2019, 01:09 PM
No, Mr. Lemmywinks, No!!!

Moderator
 
Grog6's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Harriman, TN
Age: 56
Posts: 10,023
Garage
I bought one of these, and refurbed my original; $20 on amazon.

Victory Lap FDA-04 Alternator Repair Kit




You will want to look at the slipring, where the brushes ride, and make sure it is clean and smooth; some 220 grit sandpaper held to it while you spin it will work fine.

If the bearings are good, with no rough spots or play, you can skip those; just save them for when you will need them.

If you take it apart far enough to put in the bearings, hit the outer case with the Chrome engine paint; it looks almost as good as real chrome.
XR7-4.6 likes this.

Red '96 Cougar XR-7 240k mi. '02 4R70W, PST DS : '03 PI engine, 04 maf, 24lb injectors, 2.5" exhaust, '02 4r70w + Jmod, DirtyD0g TC + cooler + 3/8" lines, 255 walbro fp. Alpine system.
Black '96 Cougar XR-7 (Lazarus) 210k mi PI Intake, '02 4R70W, Jmod, PST DS, GrogTune, Konis, Mark LCA+Poly, racecougar Custom Engine Chain, and JL and racecougar Bracing.
Black '97 Tbird Limited Edition, '02 4R70W, 255 walbro, PST DS, PBR Brakes&SS lines, Toicko Blues & Springs, GrogTune.


"War Is Peace. Freedom Is Slavery. Ignorance Is Strength." - George Orwell.
Truth Isn't Truth. - Rudy Giuliani, 2018 Award winner, “Most Outrageous Diversion” by MSNBC for this quote
Grog6 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94-95 SC auto console, fog light and firm ride switches...possibly additional parts Aaron K. Parts For Sale 8 08-11-2017 10:20 AM
Not much activity. tomnh New Hampshire Chapter 5 03-05-2017 08:15 PM
Activity? Krazybird13 Tennessee Chapter 6 10-28-2011 10:55 PM
Paranormal Activity OxmanWI Miscellaneous 12 11-02-2009 08:19 PM
auto light kill battery? graphixland Audio / Electronics 3 01-02-2004 02:11 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome