Help with idle issues... - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 3 (permalink) Old 02-05-2004, 06:07 PM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 129
Help with idle issues...

Little background on my car. It's a 95 4.6L, with a Jerry II chip, 90mm LMAF. A few months back, somehow I hit the interior light switch and left the lights on all day, ran my battery down. I got it jumped, and it blew black/brown(I know I know, you never hear anyone say brown smoke, but it wasen't a pure black color) smoke really bad for a about 10 minutes, and the idle was really rough(normaly idle's around 900rpm's in park, 700 in reverse/drive). Anyways, over the past few days, it's started to act up again. Mainly whats going on, is when I pull up to a light, my rpm's drop to around 500 and it idle's really rough, like it wants to die(and most of the time the volt meter drops). This morning I let it warm up for a bit, and I could hear rpm's fluctuate. So, I get in, and give it some gas, same thing as before, dark smoke. I know I need a new air filter, clean the MAF, and probably should put new plugs/wires/t-stat in it. Just wondering if these things could cause this, or maybe if it sounds like an oxygen sensor going bad. I can also sence a slight miss at lower rpm's(1500 to around 2200).
SilverBird02 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 02-06-2004, 01:34 PM
Trumpeter Extraordinaire
 
IronChopz's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Saturn (or SE Michigan)
Age: 57
Posts: 2,916
Other ideas, based on my experiences with fluctuating idle, and not in any particular order:

1. Worn/bad/faulty Idle Air Control valve
2. Possible vacuum leak
3. EGR-related issues
4. Bad oxygen sensor(s)

I take it the "Check Engine" light is NOT on....?

Here's the "Rough Idle" Symptom Flow Charts (from the 1995 PC/ED Manual):

IronChopz is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 02-06-2004, 01:37 PM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 129
Wow, thanks alot. This could be of great help to me this weekend when I try to fix it. Thanks again.
SilverBird02 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome