chip w/o colder plugs? - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 13 (permalink) Old 10-11-2002, 01:28 PM Thread Starter
NRL
Real Ultimate Goatse Hunter
 
NRL's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Jackson, MI
Age: 35
Posts: 850
Send a message via AIM to NRL
chip w/o colder plugs?

Got my chip today, but the 2 degree colder plugs arnt gonna come in till monday. Doh. Anyhow, as of right now sunday is the only day I have to mess around with my car.. so could I install the chip sunday, and run 89 octane with the chip in and stock plugs?
NRL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 10-11-2002, 09:01 PM
MA Chapter Director

Administrator
 
Rodeo Joe's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Franklin, MA
Age: 62
Posts: 7,961
Garage
Yeah, but you'll be detontating big time.

Joe

It's not a 97 Sport, it just looks like one!

Mass. TCCoAers, Send me your info!

I buy all my Ford parts from 93 lx.

Member of the TCCoA Damage Control Team.

R.I.P. Johnny Langton 1975 - 2011
Rodeo Joe is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 10-12-2002, 01:06 AM
Seasoned PostWhore
 
VicRattlehead's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: RT66 Raceway Channahon IL
Posts: 6,213
89 aint gonna do the trick, you need way higher than that, 93-94

CMP Drag Racing
best ET: 12.410 -- best MPH: 107.61
NMRA MM7270 -- NMCA EFI/? ????
Thank you to the CMP Drag Racing team: Tony, Doug, Maryann, Dale, Paul and Chris.

VicRattlehead is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 13 (permalink) Old 10-12-2002, 11:19 AM
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 108
Wait, you need 92-94 just to run the chip? Or for the chip w/ colder plugs?
Widowmaker2k is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 10-12-2002, 11:38 AM
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 71
(When I first installed my chip)

Until I finished off the gas that was in my tank (low-octane) the idle was fairly shaky. After I filled w/ the good stuff it ran MUCH better.

The the extra 2-3 bux and the pump is worth it!

Last edited by Mr_Anderson; 10-12-2002 at 12:37 PM.
Mr_Anderson is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 10-12-2002, 12:01 PM
Refrigerator Raider Hater
Moderator
 
GreenBird's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Vermont
Age: 36
Posts: 11,719
Yes, you need to use 92-94 with the chip, with the correct plugs. However you can retard the timing by pulling the octane pin, and you might be OK as long as you don't get heavy on the throttle.




Matt "Looks Like Egon" Davis
96 Alpine Green V8
98 Audi A8 4.2Q in Racing Green Totalled
02 Audi A8L 4.2Q in Black

I buy my OEM Ford parts at 10% over dealer cost from Steve in White Bear Lake, MN.
You drive "like a man possessed"... by a woman!
GreenBird is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 10-12-2002, 12:36 PM
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 71
Quote:
Originally posted by GreenBird
Yes, you need to use 92-94 with the chip, with the correct plugs. However you can retard the timing by pulling the octane pin, and you might be OK as long as you don't get heavy on the throttle.

Don't get heavy on the throttle?? How much fun is that??
Mr_Anderson is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 10-12-2002, 01:33 PM
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 108
The prob. with that is in my area, 92 octane is the highest you can buy at the pump. Any higher and I'd need to buy an octane booster. Kinda expensive for a daily driver.
Widowmaker2k is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 10-12-2002, 01:49 PM
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 71
92 octane is what I have been using for the last 2 months.. No problems so far.
Mr_Anderson is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 10-12-2002, 03:02 PM
5th Gear Poster
 
MRCYCOUG's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: EULESS TEXAS
Age: 39
Posts: 468
i have had my chip in for a half a year....no problems yet........i pulled the oct. plug and always run 93 gas.....up till no am i having problems with the car........car started to vibrate alot.the mornings in a row.......started a mile from home and stop bout 2 miles.....that was two days ago. today when i started it .started vibrating.....bout bout 6 miles......might be the wires .......if i go to autozone or hi-lo..........which colder plugs could i get from there or would i have to go to a five star ford
________
volcano vaporizers

Last edited by MRCYCOUG; 01-28-2011 at 05:14 PM.
MRCYCOUG is offline  
post #11 of 13 (permalink) Old 10-13-2002, 11:28 PM
Seasoned PostWhore
 
VicRattlehead's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: RT66 Raceway Channahon IL
Posts: 6,213
MRCYCOUG- do a search for plugs, there is already a thread on this subject. and clean your maf, just incase. if you dont know how read the tech articles.

Widowmaker2k- yes run highest grade gas you can without pinging. most of the time that means 92+ now an octane booster wont do ya didly squat. their "point" system is not what you think it is. read up on the tech article on this site about that. if you are still pinging with 92, contact your chip programer and let them know, they can pull a degree or two of timing so you wont ping anymore. or you can pull the octane plug and that should retard it a few degrees also.

CMP Drag Racing
best ET: 12.410 -- best MPH: 107.61
NMRA MM7270 -- NMCA EFI/? ????
Thank you to the CMP Drag Racing team: Tony, Doug, Maryann, Dale, Paul and Chris.

VicRattlehead is offline  
post #12 of 13 (permalink) Old 10-14-2002, 12:03 AM Thread Starter
NRL
Real Ultimate Goatse Hunter
 
NRL's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Jackson, MI
Age: 35
Posts: 850
Send a message via AIM to NRL
Well this thread is irrelevant now.. i get my plugs tommarow!
NRL is offline  
post #13 of 13 (permalink) Old 10-14-2002, 12:55 PM
5th Gear Poster
 
MRCYCOUG's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: EULESS TEXAS
Age: 39
Posts: 468
VicRattlehead- ****ing D.H.'s
one- why would i want to do a search on spark plugs when this guy was asking the same ?........ and i dont not have an idea that not having copper plugs would ping car more w/ a chip. and it does not ping but just a bit. cleaning the maf just spray some elect. cleaner into the maf
second- i clean my mafs once a month..........
________
magic flight

Last edited by MRCYCOUG; 01-28-2011 at 05:15 PM.
MRCYCOUG is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome