What's this for? - TCCoA Forums
 3Likes
  • 1 Post By T6Rocket
  • 1 Post By jco1385
  • 1 Post By XR7-4.6
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 22 (permalink) Old 05-19-2016, 12:28 PM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Jan 2015
Location: Alabama
Posts: 57
What's this for?

I was replacing a bulb on the passenger side of my 94 and found what looks like some type of vacuum pump or similar. I was laying on top the wires for the headlight. It was not attached to any hose. http://imgur.com/gallery/qlT82tH
drew96dawg is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 22 (permalink) Old 05-19-2016, 01:01 PM
MA Chapter Director

Administrator
 
Rodeo Joe's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Franklin, MA
Age: 62
Posts: 7,893
Garage
Looks like the purge valve. The line to it probably rotted and broke off. You throwing and codes?

Joe

It's not a 97 Sport, it just looks like one!

Mass. TCCoAers, Send me your info!

I buy all my Ford parts from 93 lx.

Member of the TCCoA Damage Control Team.

R.I.P. Johnny Langton 1975 - 2011
Rodeo Joe is offline  
post #3 of 22 (permalink) Old 05-19-2016, 01:08 PM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Jan 2015
Location: Alabama
Posts: 57
No codes. I've only had this car about 2 months but it hasn't thrown any codes in that two months
drew96dawg is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 22 (permalink) Old 05-19-2016, 03:29 PM
PostWhore
 
T6Rocket's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,709
Check engine light may be burned out. You should have a code for that. Hell, if you fart near the EVAP system, or don't tighten the gas cap to 40 ft/lb, it will throw a code for 2 months. Touchy damn system for sure, not just T-Birds.

Al
CDsDontBurn likes this.

97 T-Bird LX 4.6 - 80k miles
94 Supra TT Auto - street/strip car
04 CVPI- Brenda's car - 76k miles
Previous Fords:
95 T-Bird LX 4.6 - fully optioned, owned 15 years, 220k miles
96 Cougar XR-7 4.6- Brenda's car, owned 11 years, 187k miles
88 T-Bird 3.8 - first T-Bird, owned 5 years, 206k miles
T6Rocket is offline  
post #5 of 22 (permalink) Old 05-19-2016, 03:45 PM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Jan 2015
Location: Alabama
Posts: 57
Quote:
Originally Posted by T6Rocket View Post
Check engine light may be burned out. You should have a code for that. Hell, if you fart near the EVAP system, or don't tighten the gas cap to 40 ft/lb, it will throw a code for 2 months. Touchy damn system for sure, not just T-Birds.

Al
The light comes on before I start the car so I know the light functions. I haven't looked into it farther than that. How could I confirm that it is functioning correctly?

Last edited by drew96dawg; 05-19-2016 at 04:29 PM.
drew96dawg is offline  
post #6 of 22 (permalink) Old 05-20-2016, 09:27 AM
Seasoned PostWhore
 
jco1385's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Mobile, AL
Posts: 3,738
Garage
That is for sure part of the EVAP system. The canister is right there behind the bumper support. All of my rubber hoses were rotten. I'm not sure about why it's not throwing a code though.

Part #4 in this drawing.
Attached Images
File Type: png Untitled.png (74.4 KB, 9 views)
CDsDontBurn likes this.

1994 Thunderbird - 2000 4.2L M5R2 now on the road!!

1995 Thunderbird - 2002 Alum 4.6L SVO - Awaiting transplant... (Parts donor)

1996 Cougar - 2004 3.9L 4R70W

Last edited by jco1385; 05-20-2016 at 09:36 AM.
jco1385 is offline  
post #7 of 22 (permalink) Old 05-20-2016, 12:31 PM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Jan 2015
Location: Alabama
Posts: 57
Thanks for all of the good info. I'm still stumped as to why it doesn't throw codes. The cats are crumbling apart from age I figured that would throw a code of some sort as well.
drew96dawg is offline  
post #8 of 22 (permalink) Old 05-20-2016, 01:35 PM
Humble MN12 Genius
Super Moderator
 
XR7-4.6's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Roselle IL
Posts: 16,475
Garage
Send a message via Yahoo to XR7-4.6
The 94/5s don't have the flow sensor like the 96-97s do so that could explain the lack of codes. What baffles me is the lack of second port on the purge valve, one port goes to the intake, the other to the charcoal canister/fuel tank.

-Matt
XR7-4.6 is offline  
post #9 of 22 (permalink) Old 05-20-2016, 01:41 PM
Seasoned PostWhore
 
jco1385's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Mobile, AL
Posts: 3,738
Garage
Where is the flow sensor on the 96-7? That diagram is from the 1997 FSM. I think the other side of the port may be broken off on OP's part.

1994 Thunderbird - 2000 4.2L M5R2 now on the road!!

1995 Thunderbird - 2002 Alum 4.6L SVO - Awaiting transplant... (Parts donor)

1996 Cougar - 2004 3.9L 4R70W
jco1385 is offline  
post #10 of 22 (permalink) Old 05-20-2016, 02:05 PM
Humble MN12 Genius
Super Moderator
 
XR7-4.6's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Roselle IL
Posts: 16,475
Garage
Send a message via Yahoo to XR7-4.6
Quote:
Originally Posted by jco1385 View Post
Where is the flow sensor on the 96-7? That diagram is from the 1997 FSM. I think the other side of the port may be broken off on OP's part.
It's not in it, the sensor is directly next to the purge valve, on the intake side, on 96-97s.

By the looks of it that image was simply reused between the 94 and 97 FSMs, and that addition was simply overlooked. The coil pack location, FPR placement, and wire harness layout are all specific to the 94/95 in that image.

-Matt
XR7-4.6 is offline  
post #11 of 22 (permalink) Old 05-21-2016, 06:46 PM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Jan 2015
Location: Alabama
Posts: 57
Would this have anything to do with my 1500 rpm idle?
drew96dawg is offline  
post #12 of 22 (permalink) Old 05-22-2016, 11:30 AM
No, Mr. Lemmywinks, No!!!

Moderator
 
Grog6's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Harriman, TN
Age: 56
Posts: 9,861
Garage
It being an open vacuum line straight into the throttlebody, yeah, it could do that.

Red '96 Cougar XR-7 240k mi. '02 4R70W, PST DS : '03 PI engine, 04 maf, 24lb injectors, 2.5" exhaust, '02 4r70w + Jmod, DirtyD0g TC + cooler + 3/8" lines, 255 walbro fp. Alpine system.
Black '96 Cougar XR-7 (Lazarus) 210k mi PI Intake, '02 4R70W, Jmod, PST DS, GrogTune, Konis, Mark LCA+Poly, racecougar Custom Engine Chain, and JL and racecougar Bracing.
Black '97 Tbird Limited Edition, '02 4R70W, 255 walbro, PST DS, PBR Brakes&SS lines, Toicko Blues & Springs, GrogTune.


"War Is Peace. Freedom Is Slavery. Ignorance Is Strength." - George Orwell.
Truth Isn't Truth. - Rudy Giuliani, 2018 Award winner, “Most Outrageous Diversion” by MSNBC for this quote
Grog6 is online now  
post #13 of 22 (permalink) Old 05-22-2016, 11:52 AM
Humble MN12 Genius
Super Moderator
 
XR7-4.6's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Roselle IL
Posts: 16,475
Garage
Send a message via Yahoo to XR7-4.6
I'd say it has everything to do with a 1500 rpm idle, yes
CDsDontBurn likes this.

-Matt
XR7-4.6 is offline  
post #14 of 22 (permalink) Old 05-23-2016, 09:04 AM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Jan 2015
Location: Alabama
Posts: 57
I will pick up some hose and see if that valve was the culprit this afternoon.
drew96dawg is offline  
post #15 of 22 (permalink) Old 06-04-2016, 09:34 AM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Jan 2015
Location: Alabama
Posts: 57
Update: i ran into some suspension troubles and had to replace tie rod ends, while doing so i attempted to put the EVAP system back in order. I found a small line between a metal line and a hard plastic line under the air filter. I replaced that, while fiddling with this i noticed one side of the purge valve is broken off. Can i still buy them from ford and try to get this fixed? The high idling has wrecked my trans fluid, im worried this stupid vaccum line is going to cost me a transmission.
drew96dawg is offline  
post #16 of 22 (permalink) Old 06-05-2016, 05:07 AM
MA Chapter Director

Administrator
 
Rodeo Joe's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Franklin, MA
Age: 62
Posts: 7,893
Garage
Looks like RockAuto has a Motorcraft for $42.99!

Joe

It's not a 97 Sport, it just looks like one!

Mass. TCCoAers, Send me your info!

I buy all my Ford parts from 93 lx.

Member of the TCCoA Damage Control Team.

R.I.P. Johnny Langton 1975 - 2011
Rodeo Joe is offline  
post #17 of 22 (permalink) Old 06-06-2016, 11:35 AM
5th Gear Poster
 
Join Date: Dec 2014
Location: New Jersey
Posts: 410
Send a message via AIM to steveg1988 Send a message via Skype™ to steveg1988
And the lack of that sensor is why NJ wouldn't let a 1994/1995 use OBD-II to pass smog on the 4.6L. I asked. Now it is a moot point as 1995 and earlier don't get smogged at all.
steveg1988 is offline  
post #18 of 22 (permalink) Old 06-06-2016, 07:57 PM
Seasoned PostWhore
 
JoeyICU's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Syskesville MD
Age: 33
Posts: 2,893
Garage
Thats funny because when I had my 94 in the early 2000s, MD plugged it in to'smog' it.

1995 Ford Thunderbird 4.6 LX - SC wheels, enlarged rear sway bar, full sound system, cut mufflers, PST 1 1/8" rear bar, Eibachs, Mark 8 LCA's, Al housed 3.55 gearset, cut mufflers
2011 BMX X5 Xdrive50i - BMS Stage 1, Cut Muffler
2005 Jeep Grand Cherokee 5.7L-Her stock DD
1984 Ford F250 6.9 IDIT - head studs in progress
JoeyICU is offline  
post #19 of 22 (permalink) Old 06-10-2016, 08:51 AM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Jan 2015
Location: Alabama
Posts: 57
Once i got the old valve off it threw code p0443 i got another valve and found its home. It helped a little, when i park the car it idles up to 1500 then back down to 1300. When cold it began at 950, slowly creeping up to 1300rpm at operating temp. Any tips on what to do next?
drew96dawg is offline  
post #20 of 22 (permalink) Old 06-11-2016, 11:56 AM
No, Mr. Lemmywinks, No!!!

Moderator
 
Grog6's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Harriman, TN
Age: 56
Posts: 9,861
Garage
Quote:
Originally Posted by drew96dawg View Post
... Any tips on what to do next?
You still have a leak.

You need to do the cigar test; look for Ox's thread.

Red '96 Cougar XR-7 240k mi. '02 4R70W, PST DS : '03 PI engine, 04 maf, 24lb injectors, 2.5" exhaust, '02 4r70w + Jmod, DirtyD0g TC + cooler + 3/8" lines, 255 walbro fp. Alpine system.
Black '96 Cougar XR-7 (Lazarus) 210k mi PI Intake, '02 4R70W, Jmod, PST DS, GrogTune, Konis, Mark LCA+Poly, racecougar Custom Engine Chain, and JL and racecougar Bracing.
Black '97 Tbird Limited Edition, '02 4R70W, 255 walbro, PST DS, PBR Brakes&SS lines, Toicko Blues & Springs, GrogTune.


"War Is Peace. Freedom Is Slavery. Ignorance Is Strength." - George Orwell.
Truth Isn't Truth. - Rudy Giuliani, 2018 Award winner, “Most Outrageous Diversion” by MSNBC for this quote
Grog6 is online now  
post #21 of 22 (permalink) Old 06-15-2016, 09:08 PM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Jan 2015
Location: Alabama
Posts: 57
Quote:
Originally Posted by Grog6 View Post
You still have a leak.

You need to do the cigar test; look for Ox's thread.
I seem to remember reading somewhere about water getting under the cowl and causing idle problems. we had a couple of dry days and eventually the car got to where it would idle correctly. when i got in this morning after a night time rain shower the idle is back to 1500. i dont know if this is relevant info to anyone, just my observations
drew96dawg is offline  
post #22 of 22 (permalink) Old 06-18-2016, 06:49 AM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Jan 2015
Location: Alabama
Posts: 57
I developed a terrible miss over the last couple of days, yesterday i replaced plug wires because i had a set lying around. I also put a bead of silicone between the two halves of the wiper cowl. I will drive the car today to see if those two things helped at all
drew96dawg is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome