code P1443? - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-22-2003, 03:01 PM Thread Starter
GUS
3rd Gear Poster
 
GUS's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Memphis
Age: 47
Posts: 129
code P1443?

I have a 96 t-bird 4.6 with a CE light. I cleared the codes and changed plugs(it had the wrong ones) and wires, cleaned the MAF, pulled the silencer. When I started the car, it ran alot better and no CE light. On the way to see my girl the light came back on ! I scanned it this time and got this P1443 code, what is it and how do I fix it!!

93 Mark VIII
4.30s with trac-loc, chip,3000stall,exhaust..so far
[email protected]
GUS is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-22-2003, 03:23 PM
02 Explorer Pioneer
 
timb's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Cumming, GA
Age: 51
Posts: 2,880
Try using the code and the search button. You can also look up codes at this site

http://www.obdii.com/codes.asp

It happens to be Evaporative Emission Control System Control Valve code

From the search button here are all the threads

http://forums.tccoa.com/search.php?s...der=descending

Birdless

There is no limit to what you can acheive if you don't care who gets the credit.
timb is offline  
Old 12-22-2003, 03:44 PM Thread Starter
GUS
3rd Gear Poster
 
GUS's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Memphis
Age: 47
Posts: 129
Thanks, I used the search but did not put in "P1443"so I did not see it. This board is use the search button crazy.

93 Mark VIII
4.30s with trac-loc, chip,3000stall,exhaust..so far
[email protected]
GUS is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-22-2003, 04:39 PM
3rd Gear Poster
 
16secondp71's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Jackson, Michigan
Posts: 148
I just had a ranger into the shop with the same code, I diagnosed it as an purge flow sensor, but that code can also be tripped by broken vacuum lines, purge solanoid, and about 10 other things. You're gonna have trouble diagnosing the problem with no scan tool.

96 P71 Crown Vic Project:Qwick Vic
-trac-loc/3.73's
-NOS "NOSzle" direct port kit
-2 1/2in. exhaust/deleted rear cats/02 sensors
-forged internals
-ported/polished PI heads
-Aluminum Cobra block
-FRPP headers
-stall converter
16secondp71 is offline  
Old 12-22-2003, 07:21 PM
Seasoned PostWhore
 
The Great Obucina's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: palm beach county
Age: 37
Posts: 9,966
Send a message via AIM to The Great Obucina
Quote:
Originally posted by GUS
Thanks, I used the search but did not put in "P1443"so I did not see it. This board is use the search button crazy.
we arent search button crazy, we just get the the same questions every few months and past posts with detailed instructions and part numbers.

joseph




"Booyah". Stu Scott.
1996 Braincoated, all Aluminum PI powered and obscenely loud Pearl White Tbird [email protected] AKA Dyrdek.
2013 Black on black FX2 Supercrew Ecoboost F150. Roll onto the scene with the ceiling missing.
The Great Obucina is offline  
Old 12-23-2003, 07:54 AM
Seasoned PostWhore
 
Rolling-Thunder's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Albany, NY
Age: 57
Posts: 3,247
Not to mention the fact that since it is ALREADY posted, you don't have to wait for someone else to post it for you.

I don't think anyone is trying to do anything other than HELP, when they mention to use the search button.

Most people that are looking for info., usually want it sooner, than later.






Steve - TCCoA member
2003 Crown Vic LX Sport
1995 T-Bird LX 4.6 retired at 247,888 miles
Thanks for the ride !
Rolling-Thunder is offline  
Old 12-23-2003, 08:23 AM
02 Explorer Pioneer
 
timb's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Cumming, GA
Age: 51
Posts: 2,880
Definitely.....which is why I posted the search link with all the threads and the querry I used to get them

Birdless

There is no limit to what you can acheive if you don't care who gets the credit.
timb is offline  
Old 12-23-2003, 08:34 AM Thread Starter
GUS
3rd Gear Poster
 
GUS's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Memphis
Age: 47
Posts: 129
Thanks for the replys, I really didn't mean to come off as an ***. I just wanted to state that I "did use the search button" but i guess I didn't use it well enough.

93 Mark VIII
4.30s with trac-loc, chip,3000stall,exhaust..so far
[email protected]
GUS is offline  
Old 12-23-2003, 09:04 AM
Trumpeter Extraordinaire
 
IronChopz's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Saturn (or SE Michigan)
Age: 57
Posts: 2,916
P1443 Threads

According to the 1996 PC/ED Manual, P1443 indicates an incorrect evaporative system purge control valve flow.

Possible causes:

Obstructed, open or cracked hoses between EVAP canister purge valve and intake manifold.
Damaged EVAP canister purge valve.
Damaged PF sensor.

Here's a diagram to assist you in what to check:


Good luck to you.
IronChopz is offline  
Old 12-23-2003, 09:21 AM Thread Starter
GUS
3rd Gear Poster
 
GUS's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Memphis
Age: 47
Posts: 129
thanks IronChopz

93 Mark VIII
4.30s with trac-loc, chip,3000stall,exhaust..so far
[email protected]
GUS is offline  
Old 12-23-2003, 09:46 AM
Awaiting E-Mail Confirmation
 
Warrior455's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: New Hampshire
Posts: 127
I have the same code being displayed as well. Gus, let us know what fixes the problem for you. Thanks!
Warrior455 is offline  
Old 12-23-2003, 09:52 AM Thread Starter
GUS
3rd Gear Poster
 
GUS's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Memphis
Age: 47
Posts: 129
I will be glad too I can't believe how much better the "correct" plugs made, and that was the first set of modular wires I have ever installed...wasn't that bad when i realized it was easier to remove the alt. instead of working around it.

93 Mark VIII
4.30s with trac-loc, chip,3000stall,exhaust..so far
[email protected]
GUS is offline  
Old 12-29-2003, 11:21 PM
4th Gear Poster
 
Join Date: Nov 2002
Location: Alberta, Canada
Posts: 324
Hey IronChopz how you been? Where does that - PF sensor - live?

Chris....................
ChrisW01 is offline  
Old 12-31-2003, 07:20 PM
4th Gear Poster
 
Join Date: Nov 2002
Location: Alberta, Canada
Posts: 324
Hello again. Just thought I'd let you all know after checking the service, diagnostic
and wiring manual that theres is no PF (purge flow) sensor in the 95/96 T-bird
and Couger.

Chris...................
ChrisW01 is offline  
Old 01-01-2004, 08:46 AM
Trumpeter Extraordinaire
 
IronChopz's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Saturn (or SE Michigan)
Age: 57
Posts: 2,916
Quote:
Originally posted by ChrisW01
Hey IronChopz how you been? Where does that - PF sensor - live?

Chris....................
Hi, Chris...

Apologies for not responding sooner...been offline for a couple days. Good question about the PF sensor. I wasn't able to locate anything (yet) about it for the 1996 vehicles, either.

Later!

--Pete
IronChopz is offline  
Old 01-02-2004, 04:33 AM
Tinfoil hat wearer
 
azreael344's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Aberdeen,Md
Age: 39
Posts: 558
Send a message via AIM to azreael344 Send a message via Yahoo to azreael344
i got that same code on mine when they changed over to the oxygenated gas here in Md. back in like Sept. I cleared the codes a few times but after i started running 93 octane it hasn't come back..........I thought that was kinda wierd but whatever works right. My car is finicky i guess
azreael344 is offline  
Old 01-02-2004, 06:48 AM
Moderator
Red Sox Nation Rabid Fan
TCCoAAC Founding Member
Moderator
 
JordanSypek's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Central Connecticut
Age: 38
Posts: 3,165
Send a message via AIM to JordanSypek
http://forums.tccoa.com/showthread.p...highlight=1443

I even got the part numbers in this one...

TCCOAAC (R.I.P. JOEL)
96 4.6 XR7 (T45 Swap, etc.)
97 4.6 Mustang Cobra (28k Miles)
95 4.9 F150 4X4 M5R2)
JordanSypek is offline  
Old 01-02-2004, 05:17 PM
4th Gear Poster
 
Join Date: Nov 2002
Location: Alberta, Canada
Posts: 324
Quote:
Originally posted by IronChopz


Hi, Chris...

Apologies for not responding sooner...been offline for a couple days. Good question about the PF sensor. I wasn't able to locate anything (yet) about it for the 1996 vehicles, either.

Later!

--Pete
Thanks! Have read some of the more recent posts with their links. It
would seem from some of those posts that some cars have a PF sensor.
(or so their owners believe) Its an interesting question maybe this thread will
generate some discussion. I know my 95 does not have a PF sensor.

Chris........................
ChrisW01 is offline  
Old 03-03-2004, 01:45 PM
Seasoned PostWhore
 
Join Date: Sep 2002
Location: Erie, PA
Age: 35
Posts: 3,183
Send a message via AIM to KrAzyT
would this hender performance at all?

1996 Thunderbird 4.6 -Sold-
259.4 hp and 285.3 tq on mustang dyno
Bunch of motorcycles
2004 F150
KrAzyT is offline  
Old 03-03-2004, 04:28 PM
4th Gear Poster
 
Matt C's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Las Vegas, NV
Age: 40
Posts: 348
My 95 had that code for a long time and it made no difference in performance. After clearing the codes a few times it would only come back when I was almost out of gas. So now I just keep it above an 1/8th of a tank and have no problems

1997 LX Sport..Eibachs & KYBs...245/50s on Eagle Alloy 16x7s...SC rear sway bar...94 SC seats...Mark VIII ds...SCT tuned by Lasotta Racing ...Dirty Dog Marauder converter... Trans by Supergordo
Matt C is offline  
Old 03-04-2004, 07:00 AM
Seasoned PostWhore
 
Join Date: Sep 2002
Location: Erie, PA
Age: 35
Posts: 3,183
Send a message via AIM to KrAzyT
anyone got actual pictures?

1996 Thunderbird 4.6 -Sold-
259.4 hp and 285.3 tq on mustang dyno
Bunch of motorcycles
2004 F150
KrAzyT is offline  
 

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Thread Tools



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome