stalls , terrible idle, backfires, runs okay above 2k rpms - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 (permalink) Old 12-31-2014, 10:09 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Nov 2014
Location: Fort Gratiot
Posts: 7
stalls , terrible idle, backfires, runs okay above 2k rpms

So I have just recently done a headgasket job on my 89 XR7.
Car will NOT idle at all without help, it backfires below 2k rpms. However it feels like it has decent power and does not run as rough above 2k rpms.
Any help would be greatly appreciated !!
OneVanilaarCone is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 12-31-2014, 10:28 PM
Road warrior extrodinaire

Super Moderator
 
Trunk Monkey's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Home Sweet Home: Charlotte, NC
Posts: 11,781
Garage
I'm no expert but it sounds like a timing issue.

Mods? Yea, I got mods ...
Air silencer delete, warp drive, dilithium crystals, flux capacitor, Slingshot Rubber band power adder, Moonshine & Gas, Leaf Blower Supercharger, Hamster Wheel & Hamster, Energizer Bunny generating 1.21 gigawatts, Mr. FusionŽ Home Energy Reactor, hover conversion and a sextant celestial navigation system (The original GPS)
Best 1/4: 1,320 nanoseconds @ 670,616,629.2 miles per hour

"There isn't that much difference anymore between spacecraft, aircraft and modern automobiles..." - Keith Henry, NASA's Langley Research Center
See a list of my real mods and pictures of my car HERE. The true performance of my car was made possible by the Carolinas Crew Chief, RobertP at Rob's Tire & Auto
Trunk Monkey is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 01-01-2015, 10:55 AM
5th Gear Poster
 
Urambo Tauro's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: SE Michigan
Posts: 448
What do you mean by recently? Did the problem appear immediately after you put it back together? If so, double check everything. Plug wires, etc...

1996 Thunderbird LX (4.6), previous daily driver

1995 Mustang GT (5.0), daily driver
1995 GMC C2500 (5.7), alternate daily driver
Urambo Tauro is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 01-01-2015, 05:01 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Nov 2014
Location: Fort Gratiot
Posts: 7
Recently as in two days ago. Has not run right since it was back together. It ran better when it had the bad headgaskets to be honest. Plugs all looked good when I had the heads off. I tried the starting fluid trick to find any vacuum leaks with no luck. Checked the plug wires to make sure I had them all in the correct order on the coil pack also. Not sure where to go from here

http://youtu.be/EyYzT5pUCDQ
Here is a video of it running. I had to use the throttle to keep it running that's why rpm is all over the place

Please, any ideas would be appreciated. I did the paperclip test for codes and it pulled a "216 C DIS fault ignition system - coil #2"
I had the dis module tested and it tested good 3 times

Last edited by Trunk Monkey; 01-01-2015 at 05:58 PM. Reason: Merge posts
OneVanilaarCone is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 01-01-2015, 05:20 PM
Voice/Data Guru
 
Boston-Bull's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grapevine TX
Posts: 7,779
Inter-cooler vacuum leak maybe .

2017 Mustang GT 5.0L 2nd gen, cold air box,tune,6 speed auto,RGR 3.31, Magnaflow Tru X-pipe ,GT350RStrips
Gray Mustang Registry # 8582


Boston-Bull is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 01-01-2015, 05:22 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Nov 2014
Location: Fort Gratiot
Posts: 7
The gauge shows it is pulling good vacuum and tried starting fluid trick for vacuum leaks
OneVanilaarCone is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 01-03-2015, 01:07 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Nov 2014
Location: Fort Gratiot
Posts: 7
Still no luck finding this problem, not sure where to go from here.
OneVanilaarCone is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 01-03-2015, 02:30 PM
5th Gear Poster
 
gordonm1's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Yakima, WA
Posts: 478
I'm not a skilled mechanic When my V6 sounds like that its usually a bad or loose spark plug wire. Sounds like a big miss on your recording like 5 of six cylinders firing on my Chevy V6

1992 Tbird LX 5.0, 3.73 gears, 1995 Cobra intake, deleted air silencer, 2.5" mandrel bent dual exhaust, SCP shorty headers. Updated four-hole fuel injectors. SK shift kit in AOD. Vogtland 0.9" springs, Tokico and Bilstein shocks.
gordonm1 is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 01-26-2015, 03:26 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Nov 2014
Location: Fort Gratiot
Posts: 7
I have since solved this problem! It ended up being I did not put the pcv valve back on ! Of all things lol, it was sucking air where the pcv system plumbs into the intake.
OneVanilaarCone is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 01-26-2015, 07:58 PM
5th Gear Poster
 
Urambo Tauro's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: SE Michigan
Posts: 448

1996 Thunderbird LX (4.6), previous daily driver

1995 Mustang GT (5.0), daily driver
1995 GMC C2500 (5.7), alternate daily driver
Urambo Tauro is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome