Rough idle during load when cold - TCCoA Forums
 1Likes
  • 1 Post By Kidd-7
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 (permalink) Old 01-15-2018, 12:41 PM Thread Starter
PostWhore
 
white lincoln's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: New Mexico
Posts: 1,086
Send a message via MSN to white lincoln
Rough idle during load when cold

My Cougar will start cold just fine, run high idle, drop down to 750 or so and idle fine, but when I put it in gear to back out, it drops to a thump, thump idle like I have oversized cams or something. I mean, it sounds cool, but I know it's not right. As soon as I stop, put it back in park and back to drive to take off again, it's fine.

If the IAC was the issue, it would not idle right when cold. Wondering if it's the EAC? Oh, there are no codes either.

Any suggestions?

1995 Lincoln Town Car Signature Series - 200k!
1994 Mercoury Cougar XR7 - 150k and still going.

I've had too many other cars to mention...

Last edited by white lincoln; 01-15-2018 at 07:59 PM.
white lincoln is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 01-16-2018, 01:29 PM
5th Gear Poster
 
Join Date: Feb 2013
Location: RTP, North Carolina
Posts: 377
Is it only reverse? What happens if you go to drive in a cold start?
Kidd-7 is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 01-16-2018, 07:09 PM Thread Starter
PostWhore
 
white lincoln's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: New Mexico
Posts: 1,086
Send a message via MSN to white lincoln
Quote:
Originally Posted by Kidd-7 View Post
Is it only reverse? What happens if you go to drive in a cold start?
Hi Kidd,
I will try putting in drive next time I drive it (it is up on jacks not getting the drive shaft balanced).

As for cold weather, I rarely have it outside to try and start it in cold weather. I would need to let it sit outside a night and try it in the morning.

Thanks for the suggestion Kidd.

1995 Lincoln Town Car Signature Series - 200k!
1994 Mercoury Cougar XR7 - 150k and still going.

I've had too many other cars to mention...
white lincoln is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 9 (permalink) Old 01-16-2018, 08:50 PM
5th Gear Poster
 
Tbird Bob's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Southern Oregon
Posts: 408
My guess is you may have a vacuum leak.

Do you realize you were just passed by a NASCAR? I didn't think so.
Tbird Bob is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 01-17-2018, 01:17 AM Thread Starter
PostWhore
 
white lincoln's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: New Mexico
Posts: 1,086
Send a message via MSN to white lincoln
Quote:
Originally Posted by Tbird Bob View Post
My guess is you may have a vacuum leak.
Good point Bob... I did replace all of the hoses on my Mark VII at one point which helped the idle somewhat. That is easy enough to do, there are not as many hoses on the Cougar as the Mark had.

I think I have enough of about all the hoses in the Cougar and after some 24 years, something has had to have rotted away.

Thanks! I'll look into that as well.

Tried the car in drive after starting it cold. It did the same thing as reverse... really low idle, put it in reverse, the same thing. So it's a cold start issue. But like I said, if I let it just idle for a bit (10-15 seconds?) and then take off, it's fine. If it was the IAC, I don't think I would get the high idle and drop to low idle when first started.

1995 Lincoln Town Car Signature Series - 200k!
1994 Mercoury Cougar XR7 - 150k and still going.

I've had too many other cars to mention...
white lincoln is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 01-17-2018, 01:10 PM Thread Starter
PostWhore
 
white lincoln's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: New Mexico
Posts: 1,086
Send a message via MSN to white lincoln
I let the car idle for 1 min after starting it cold this morning and it backed of the garage out fine with little or no hesitation or low idle.

1995 Lincoln Town Car Signature Series - 200k!
1994 Mercoury Cougar XR7 - 150k and still going.

I've had too many other cars to mention...
white lincoln is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 01-17-2018, 04:34 PM
5th Gear Poster
 
Join Date: Feb 2013
Location: RTP, North Carolina
Posts: 377
Not sure if you know about this:
Vacuum Line / Emissions Hose Replacement
shawn1301 likes this.
Kidd-7 is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 01-20-2018, 08:31 PM
4th Gear Poster
 
Join Date: Dec 2012
Location: lakeland fl
Posts: 284
I started some thing similar it ended up a bad pcv valve and grommet replaced them both and ran fine in cold start in warm weather and cold now. it was doing some thing weird but after I did that it was fine
95mercxr7 is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 02-05-2018, 12:38 PM Thread Starter
PostWhore
 
white lincoln's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: New Mexico
Posts: 1,086
Send a message via MSN to white lincoln
Hi all, sorry been away for a few weeks.

Thanks Kidd for the suggestion and as I thought back, I had already gone through my hoses on the engine. Not to say one could still be bad or gone bad, but will check just the same.

95Merc, thanks for the idea, I think I checked that as well. I guess shacking it does not neccessary mean it is good? Blowing into it and sucking on it with some air will tell if it is bad as well. Will check.

I noticed 3 times in the last couple weeks running back and forth from home to the hospital that my Check Engine light would come on and go off. So I am going to run codes, but sounds like something is not hooked up right, is failing or is broke.

I will update more when I find something out.

Thanks!

1995 Lincoln Town Car Signature Series - 200k!
1994 Mercoury Cougar XR7 - 150k and still going.

I've had too many other cars to mention...
white lincoln is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome