missing when first starting (random) - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 (permalink) Old 03-04-2005, 11:32 AM Thread Starter
sam
 
Join Date: May 2003
Posts: 12
missing when first starting (random)

My 96 3.8L is missing every once in awhile when I start it. It shakes like its missing and the rpm's highly variate. Although, If I give it up a quick rev up to about 3.5-4k it comes back to idle fine! Anyone have any ideas? I was thinking fuel filter, injectors, or a sensor. I've got about 100k on it now and i got it when it was 27k i've never changed the fuel filter or injectors is now a good time too? Thanks!

-oh yeah I also forgot to tell you, it doesn't matter if its cold or hot it still does it. I could drive it for like 10mi then stop and start it again and it still does it. I've changed the plugs about 3 months ago too.

-sam

Last edited by sam; 03-04-2005 at 11:38 AM.
sam is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 03-04-2005, 08:08 PM
5th Gear Poster
 
Birdman232's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Mid-Tenn
Age: 34
Posts: 466
Quote:
Originally Posted by sam
I've got about 100k on it now and i got it when it was 27k i've never changed the fuel filter or injectors is now a good time too? Thanks!
-sam

yes, you do need to change the fuel filter after 73,000 miles..... jsut run some injector cleaner through it, and change the filter, that *should* fix, or atleast help fix the problem.
Birdman232 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 03-05-2005, 11:03 AM
Moderator
Iowa Chapter Director
Uber Luber
TCCoAAC Member
Moderator
 
Thomas's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Ames, Iowa
Age: 35
Posts: 8,978
when was the last time you did a tune up? You could also try cleaning your MAF sensor. You dont really have to remove the sensor, just spray some electrical parts cleaner on the little wire through the front of the housing. Also may be the IAC.

My 95 does this too, I believe it was the IAC, never found out though because my brother blew the HG's and now its in the middle of a motor swap

-Thomas

1988 Notch Mustang: - 438W, direct port n2o, t56
2003 SVT Focus: - SCT X3 tuner
Thomas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 5 (permalink) Old 03-05-2005, 04:58 PM
jay
4th Gear Poster
 
jay's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Tecumseh Ontario
Age: 33
Posts: 300
coolent temp sensor does funny stuff like that and is cheap and very easy to change.....unplug it and test to see if there is anyresistance between the two prongs on the sensor........u should get a reading. If it says zero replace it
Jay

1990 Ford Thunderbird 3.8L V6 N/A
SOLD

1989 Ford Thundebird 3.8L V6 N/A (PARTS CAR) GONE

My Bird
MY BIRD ON SOUND DOMAIN
TCCOA PAGE
jay is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 03-05-2005, 05:48 PM
Seasoned PostWhore
 
bowez's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: NEAR
Posts: 2,472
I bet IAC. But the Fuel filter is supposed to be done at least eavry 24k or every 2yrs min most do it every 15k or once a year.

If all else fails get a bigger hammer!

93 SC Tbird
MPII w/ Plenum,90mm MAF, 85mm TB, 40# Injectors, 255 lph FP, Double IC w/fan, SCT Chip (Tuned by Jerry),3/4" Raised Top, F52-TT TC, SilverFox AOD 550, SPT-R VB
96 1/2 XR7 Sold and Salvaged
93 5.0 Tbird
bowez is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome