4r70w wont shift into 4th gear - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 (permalink) Old 11-22-2015, 04:46 PM Thread Starter
Newbie
 
jcs1989's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Alabama
Posts: 2
Garage
4r70w wont shift into 4th gear

Hi new to the forums.. I've swapped the computer in my 1997 tbird has the 4.6l v8. Since I've swapped the pcm in the car it runs an starts better. But when driving it wont shift into 4th gear. Nothing else wrong with the trans except the fact it may need a fluid an filter change. Shifts thru the first 3 gears like it should. Anyone have any idea why the trans wont shift into od because of the computer change. ?
jcs1989 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 11-22-2015, 04:54 PM
MA Chapter Director

Administrator
 
Rodeo Joe's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Franklin, MA
Age: 62
Posts: 7,935
Garage
Transmission was shifting fine before the swap?

Why did you swap it in the first place?

Joe

It's not a 97 Sport, it just looks like one!

Mass. TCCoAers, Send me your info!

I buy all my Ford parts from 93 lx.

Member of the TCCoA Damage Control Team.

R.I.P. Johnny Langton 1975 - 2011
Rodeo Joe is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 11-22-2015, 04:58 PM Thread Starter
Newbie
 
jcs1989's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Alabama
Posts: 2
Garage
I swapped the pcm because the other one was retarded and had issues with the car starting. I'm thinking about taking an having it reprogrammed.
jcs1989 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 (permalink) Old 01-04-2016, 12:17 PM
6th Gear Poster
 
BUCK's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: SOUTH CAROLINA
Age: 65
Posts: 649
Lightbulb

Quote:
Originally Posted by jcs1989 View Post
when driving it wont shift into 4th gear. Nothing else wrong with the trans except the fact it may need a fluid an filter change. Shifts thru the first 3 gears like it should. ?
- 18 or so years ago at 30K Miles (now 189K) mine would not Shift into OD - Changed Fluid & Filter as I should have been doing at 30K Miles & it was fixed.

- Engine Management Computer probs pretty rare in these cars.

- Typically & QUITE commonly an intermittent failure to Start (spark) is failing CPS Crank Position Sensor or bad CPS Connector.

- Failure for Starter to spin is typically MLPS of course - MLPS could be no 4th Gear Prob too.

- MANY Threads on ALL the above so do some Searching & Welcome ~!

GET OFF MY LAWN~! ... & Let's not forget guys... There's still a dead Imaginary Ex-Girlfriend out there...

Last edited by BUCK; 01-05-2016 at 01:47 PM.
BUCK is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome