shudder/vibration in 3rd gear, but not 4th. 4r70w - TCCoA Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 3 (permalink) Old 06-29-2004, 10:41 AM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Sep 2002
Location: Atlanta
Age: 44
Posts: 27
shudder/vibration in 3rd gear, but not 4th. 4r70w

Hello transmission people,

I have a 97 tbird, v8. I did the valvebody modification a year ( 20kmi) ago.

Now the transmission shudders in 3rd gear under a load when the torque converter is locked. It does not happen in 4th gear (OD).

Also, after accelerating in 3rd, and then letting the gas pedal off, the transmission shifts to 4th with a loud noise ( no grinding, the sound is of something hitting something else). It doesn't happen when the 3-4 shift is a power on shift. I hear/feel the same thing when the car coasts down from 3rd to 2nd gear. But it doesn't happen on a power on 3-2 shift. So basically,

I have an external cooler. The fluid is Mercon V. The fluid looks and smells normal ( for now). What could be wrong? Direct clutch? Or the torque converter? If you think it is the tc, shouldn't the transmission shudder in OD also?


Thanks for your help.

97 4.6L
1.25" front and rear anti-sway bars
j-mod
removed intake silencer
Sonner is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 06-29-2004, 02:25 PM
Seasoned PostWhore
 
Silver95Bird's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Gouldsboro, PA
Age: 36
Posts: 3,178
Have you ever had the TC shudder before? I'm trying to figure out if you knew what that feels like... like the rumble strips kind of feeling.

96 Mustang GT 5spd. w/ 248A Option (GTS). Stock for now until I get the Roush on.

97 Thunderbird 4.6L LX /w Sport Package
24k B&M Cooler, 1" lowered, Steeda UD Pulleys, Dynomax cat-back, J-mod, 3.73's, PI intake, PI cams, 03 GT MAF/Tube, SCT tuned - Gone but not forgotten.
MAMN12 Drag Racing Team [email protected] In need of updated times.
Silver95Bird is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 06-29-2004, 02:28 PM Thread Starter
1st Gear Poster
 
Join Date: Sep 2002
Location: Atlanta
Age: 44
Posts: 27
Yes I have had tc shudder before. It happened at 45kmi. I changed the fluid and it was gone. At 65kmi everything was normal. I changed the fluid, and did the valve body mod. Now at 85kmi it is doing it again, but only in 3rd gear and as I described it in my first post.

Soner

97 4.6L
1.25" front and rear anti-sway bars
j-mod
removed intake silencer
Sonner is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TCCoA Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome